Proporțiile devastatoare ale braconajului: o tonă de pește redată apei într-o singură zi

*AVPS „Lupul Cenușiu“ împreună cu Poliția Neamț și ANCB din Neamț și Mureș au „periat“ noaptea Izvorul Muntelui și coada lacului *7 nemțeni au fost prinși cu țaparina la Călugăreni

O tonă de pește a fost salvat din plasele braconierilor și redat apei în urma unei acțiuni ample demarate duminică seara și încheiată miercuri dimineață.

Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv „Lupul Cenușiu“, care gestionează apele și pădurile de pe Valea Muntelui, a inițiat această acțiune de combatere a braconajului piscicol în perioadă de prohibiție și, cu sprijinul polițiștilor din trei comune, s-a reușit o captură impresionantă după prima noapte, înainte de semnalarea prezenței în zonă a autorităților. „S-a încheiat o acțiune de amploare organizată și susținută logistic de AVPS «Lupul Cenușiu», care a avut ca scop combaterea braconajului piscicol pe Lacul Izvorul Muntelui (Bicaz). La acțiune au participat, la solicitarea noastră și având la bază un protocol de colaborare, reprezentanți ai IPJ Neamț și ai Asociației Naționale de Combatere a Braconajului – filialele Neamț și Mureș“, a declarat Raul Papalicef, președintele AVPS ,,Lupul Cenușiu“.

Acțiunea, derulată atât pe apă, cu două ambarcațiuni, cât și terestru cu mai multe unități mobile, a început în seara de 22 mai 2016, în jurul orei 19, când mai multe grupuri de braconieri au fost observate de angajații AVPS împreună cu șefii posturilor de poliție Ceahlău și Grințieș când montau sectoare de plasă și dispozitive de capturare a peștelui direct de pe mal. „Acest lucru este posibil deoarece în această perioadă a anului milioane de pești din familia ciprinide staționează la doar un metru de mal în vederea depunerii icrelor“ a spus Raul Papalicef.

La intervenția organelor de control, braconierii au reușit să fugă, abandonând plasele pline cu pește. „Din fericire, câțiva au fost filmați și probabil vor fi identificați pe baza probelor video“, a adăugat președintele ,,Lupului Cenușiu“.

Luni, 23 mai 2016, acțiunea a continuat și 7 braconieri au fost prinși în zona Călugăreni. „În data de 23 mai au fost monitorizați în timp ce montau dispozitive monofilament în zona Călugăreni, iar în paralel foloseau metoda «la țaparină», adică greblarea apei în zona bancului de pești cu două sau mai multe ancore atașate de o lansetă. Este o metodă deosebit de distructivă, deoarece rănește mortal mulți pești“, a mai spus Raul Papalicef.

A fost anunțat Postul de Poliție Poiana Largului și în urma unei acțiuni ample, toți cei șapte au fost reținuți și conduși la post, cu tot cu sculele și dispozitivele folosite la braconaj.

În seara de 23 mai, la acțiune s-au alăturat reprezentanții ANCB, filiala Neamț și Mureș. În noaptea de 23 spre 24 mai și în cursul zilei de 24 mai au fost derulate zeci de controale în zona Bistricioara – Călugăreni. Braconierii erau luați ca din oală, de cele mai multe ori nemaiavând vreme să-și instaleze sculele sau fugeau în pădure, abandonându-și dispozitivele în apă.

Din cele aproximativ 8 plase și peste 20 dispozitive de tip steag au fost redate mediului acvatic aproximativ 1.000 kg de pește.

„Mulțumim ANCB cât și IPJ Neamț pentru sprijinul acordat. Ne exprimăm părerea de rău pentru neimplicarea în combaterea braconajului piscicol și a altor instituții abilitate de Guvernul României în acest scop“, a mai precizat președintele AVPS „Lupul Cenușiu“.

Perioada de prohibiție la pescuitul oricărei specii de pește se încheie pe 8 iunie 2016, însă folosirea de plase monofilament, năpatcă și alte dispozitive sunt interzise prin lege pentru pescuit.

Cristina IORDACHE

Sursa: ziarulceahlaul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *