„Principalul meu obiectiv este eliberarea orasului Piatra Neamt din ghearele celor care îl tin captiv de 12 ani pentru îmbogătirea lor si a celor din jurul lor“

*declară Cătălin Drăgusanu, candidat ALDE la functia de primar al municipiului Piatra Neamt

Rep: Domnule Drăgusanu, stim cu totii ce dezastru a lăsat administratia Stefan în orasul Piatra Neamt, stim de datorii, de pârtia de schi, de telegondolă si de grupurile de interese constituite în jurul fostului primar, dar mai stim că acest personaj nu candidează! Ce îi leagă pe actualii candidati – sau pe unii dintre ei – de grupurile de interese care tin captiv orasul nostru?
Cătălin Drăgusanu: Îmi voi permite o introducere înainte de a răspunde la întrebare si încep cu sintagma „stim cu totii“; stim că orasul e îndatorat, că serviciile publice sunt proaste si scumpe si, în general, toti stim ceea ce simtim în mod direct. Mai putin cunoscute sunt lucrurile care ne afectează puternic, dar indirect. Si vă prezint cifre: în anul 2007, judetul Neamt se afla pe un onorabil loc 22 -24 pe tară la nivelului salariului mediu, conform Institutului National de Statistică. În anul 2015, după ani multi în care Stefan si apropiatii au fost la butoanele judetului, Neamtul a ajuns pe locul 40 din 42 de unităti administrativ teritoriale la acelasi indicator. Numai Harghita si Covasna mai sunt în urma noastră! Din acest motiv îsi permit patronii să dea salarii mici. Nu sunt locuri de muncă si nemtenii sunt fortati să accepte orice. De ce? Pentru că orice potential investitor, mic sau mare, în economia judetului, a fost, efectiv, alungat. Nu numai de celebra zicere „Da’ mie ce-mi iese?“, ci mai ales de faptul că orasul este perceput ca unul mafiot, ca unul în care legea este respectată selectiv. Si acum ajung la întrebare: putea Stefan, singur, să degradeze în asemenea hal un oras? Sigur nu. Oamenii din jurul lui au fost părtasi la tot ceea ce s-a întâmplat în perioada în care au ocupat o functie în administratie sau au fost consilieri municipali. Toti acesti oameni au vina lor, chiar si cei care nu s-au înfruptat din resturile care-i scăpau printre degete fostului primar. Eu cred că tot ceea ce a atins Stefan poartă microbul coruptiei si al relatiilor de tip mafiot. M-as fi asteptat ca acesti oameni să facă un pas înapoi, dar se vede că le lipseste si o minimă decentă. Dar de asta există alegeri, pentru ca oamenii să decidă si, eventual, să pedepsească un astfel de comportament.
Rep: Înteleg că vă referiti doar la anumiti candidati care au orbitat, la un moment dat, în jurul atotputernicului PDL…
C.D: N-ati înteles tocmai corect, nu mă refer doar la persoane, ci si la partidele mari. Aici, la noi a fost un blat total – si amintiti-vă doar de alegerea Elenei Udrea – si au participat toti, mai putin eu care am candidat împotriva lui Stefan acum 4 ani. Când vii dintr-un partid mare, esti prizonierul acelei structuri de partid, indiferent câte intentii bune te animă la început. Acesti oameni nu sunt capabili să rupă relatiile mafiote sprijinite de propria structură. Primarul are nevoie de oameni ca să facă ceva, iar când partidul din care provii îti impune oamenii, nu prea ai ce să mai faci. Si partidele mari au sforarii lor care vor găsi întotdeauna suficiente argumente ca să impună oamenii dispusi să păstreze vechile relatii.
Rep: Si dumneavoastră proveniti dintr-un partid si sunteti sustinut de un partid si candidati din partea unui partid…
C.D: Da, si problema mea nu e cu partidele. Nu există politică fără partide si partidele sunt cele care trebuie să facă selectia oamenilor. Eu spun doar că oamenii care au fost părtasi la atâtea măgării de-a lungul multor ani ar trebui să ne mai lase. În toată politica românească se vorbeste de asta, toti vor reforme morale si umane, dar numai până la ei. Alegătorii sunt chemati să decidă si eu, care nu fac si nu am făcut parte din nici un fel de structuri subterane, vreau să-i informez si să le cer votul pentru că pot să schimb ceva, iar trecutul, nu doar cel din politică, mă recomandă suficient.
Rep: Mai concret, în ce ar consta această „eliberare“ a orasului ?
C.D: Voi începe cu o curătenie generală în toate contractele Primăriei Piatra Neamt. Vreau ca totul să fie transparent, ca cetătenii să stie în orice moment ce se întîmplă cu banii lor. Nu vor mai exista abonati permanenti la banii publici, iar firmele acestea transpartinice care iau contracte indiferent cine ar fi la putere trebuie bine scuturate. Încrengătura de relatii pe care s-a bazat functionarea acestui oras trebuie destructurată. Justitia are treaba ei si o va face, dar noi nu trebuie să asteptăm DNA-ul să curete viata publică. Tot ceea ce poate face un primar în acest sens – si poate multe pentru că banii stau în pixul lui – voi face.
Rep: Domnule Drăgusanu, ultimele propozitii încep să semene cu un discurs comun de campanie electorală. De ce v-ar crede alegătorii pe dumneavoastră si pe ceilalti nu?
C.D: Pentru că trecutul meu nu seamănă cu al lor. Am fost si eu aproape 4 ani în Parlament, am depus zeci de initiative legislative, am făcut sute de interpelări, am atins o grămadă de probleme sensibile, dar n-am fost – si nici nu voi fi – chemat la vreun Parchet. Nu am căutat să-mi asigur spatele trecînd la partidul cel mai tare la momentul respectiv, nu sunt traseist, n-am făcut trafic de influentă, n-am nici un fel de problemă. Dacă cineva crede că o să mă abat de la calea asta după ce voi ajunge primar, se înseală amarnic.

Sursa: Monitorul de Neamt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *