Primarul Chitic, ca Piedone: Primăria nu are nicio vină! / Scandalul „Asfixiere la Mall

Primarul Dragoş Chitic are pe cazul „Asfixiere la concertul de la Mall” fix atitudinea iniţială pe care a avut-o celebrul Piedone (primarul Sectorului 4) în cazul Colectiv: Primăria nu are nicio treabă, nicio vină, nicio responsabilitate pe ceea ce s-a întâmplat.

Şi în conferinţa de presă susţinută azi la Primărie şi într-o postare pe contul său de facebook, Dragoş Chitic susţine că atâta timp cât organizatorul spectacolului nu a cerut nicio autorizare de la Primărie pentru acest eveniment, instituţia pe care o conduce este mai ceva ca Alba ca Zăpada.

Mai jos postarea de pe facebook-ul primarului (poziţie identică cu cea din conferinţa de presă):

„Am aflat cu ingrijorare despre evenimentele care au avut loc aseara , la un concert al indragitei trupe Carla’s Dreams, desfasurat intr-un complex comercial privat din Piatra Neamt . Mentionez ca Primaria Piatra Neamt nu a fost informata si nici nu a primit vreo solicitare de autorizare a acestui concert.Consider ca decizia organizarii acestui spectacol intr-un spatiu inchis a fost cel putin neinspirata daca nu si ilegala, aspect ce va rezulta din anchetele in derulare.Totodata constat ca organizatorii au dau dovada de iresponsabilitate punand in pericol securitatea participantilor . Nimeni nu trebuie sa-si permita sa atenteze la siguranta tinerilor care participa la un eveniment. Solicit tuturor institutiilor statului responsabile sa cerceteze ceea ce s-a intamplat ,sa fie drastice in aplicarea sanctiunilor fata de cei vinovati si sa ne prezinte un raport public.Multumesc membrilor trupei Carla’s Dreams pentru faptul ca au oprit spectacolul , dand dovada de intelepciune si responsabilitate. Pentru ca au declarat ca iubesc orasul Piatra Neamt si oamenii de aici si pentru ca este o formatie foarte indragita de pietreni , lansez trupei Carla’s Dreams invitatia de a sustine un concert in orasul nostru cu ocazia Zilelor Orasului Piatra Neamt , eveniment care va avea loc in perioada 23-26 iunie. Daca invitatia va fi onorata, concertul va fi organizat si sustinut de municipalitatea pietreana, in aer liber, pe platoul Curtii Domnesti, evident in conditii de siguranta maxima pentru toti participantii”. 

Conferinţa de presă a fost susţinută de primarul Chitic alături de şeful Poliţiei locale, iar edilul a menţionat că i-a cerut şi acestuia o verificare a autorizaţiei de funcţionare a Mall-ului, pentru lămurire, urmând a fi luate cele mai dure sancţiuni.

Conferinţa de presă a primarului a fost susţinută la ora 12,30 şi, în ciuda întrebărilor repetate ale jurnaliştilor cu privire la clarificarea informaţiei dacă firma care administrează Mall-ul avea în autorizaţie şi organizarea de spectacole (cu sute sau mii de oameni), primarul Chitic a replicat, aproape copy-paste: „Vom verifica”, „V-am spus, vom cerceta…”. Rămâne întrebarea de bun simţ ce şi cât de verificat e cu privire la autorizaţia eliberată de instituţia pe care o conduci şi dacă nu era corect şi transparent ca primarul să ţină conferinţa de presă cu autorizaţia respectivă în mână?

Reamintim că spaţiul în care a avut loc spectacolul, în care au fost înghesuiţi 3000 de oameni, acţiunea fiind suspendată înainte de o potenţială tragedie, este unul privat dar de interes şi acces public şi cu funcţionare bazată de autorizarea de către autorităţi.

Întrebarea VESTEA pentru primarul Dragoş Chitic a fost, în conferinţa de presă, următoarea: Nu neapărat ca primar dar ca simplu cetăţean, ce încredere credeţi că au oamenii în autorităţi din moment ce, conform legii, de securitatea cetăţeanului, de ordinea publică, de integritatea populaţiei răspund – conform prevederilor legale în vigoare – Prefectura şi Poliţia, Primăria şi ISU etc?

Răspunsul primarului Dragoş Chitic a fost o reiterare a indignării sale, reamintirea verificării pe care trebuie să o facă Poliţia Locală (pe autorizaţia emisă chiar de Primărie) şi că aşteaptă rezultatele anchetelor altor instituţii şi sancţiuni foarte dure.

O altă întrebare VESTEA a vizat (ne)implicarea în astfel de situaţii, mai ales pe partea de prevenţie, a celebrului şef SVSU (funcţie din organigrama oricărei primării, a cărui subordonare, precum şi cea a sefului Poliţiei Locale, este direct către primar neputând fi alocate serviciile respective viceprimarilor). Răspunsul primarului Dragoş Chitic a fost la fel de evaziv, a ignorat total latura de prevenţie („deşi vorbim, totuşi, de Situaţii de Urgenţă”, după cum a subliniat reporterul publicaţiei).

Una peste alta, mesajul transmis azi de primar este următorul: el este solidar cu cei care au leşinat aseară din lipsa de aer, cu miile de oameni care puteau muri într-un spaţiu autorizat de primărie (neautorizat punctual pentru evenimentul respectiv), organizatorii iresponsabili pe care nicio autoritate competentă nu i-a oprit (nici Primăria) să fie pedepsiţi etc.

piedone-465x390Este fix tipul de mesaj promovat după tragedia de la Colectiv de tot felul de galonaţi (primarul Cristian Piedone, ministrul Gabriel Oprea) care vorbeau despre un sistem imperfect nu pentru că nu ar fi pârghii ci pentru că unii îşi fac de cap sub privirile îngăduitoare ale instituţiilor. Ale „celorlalte instituţii”.

Vom reveni…

Sursa: vestea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *